Tony’s Chocolonely
Uitdagende mixverpakkingen

Klanten van NOMI

Als je de wereld wil verbeteren, wil je snel kunnen schakelen en vertrouwen op de expertise van partners.

Het Nederlandse chocolademerk Tony’s Chocolonely heeft als missie om 100% slaafvrije chocolade de norm te maken. Dat is erg ambitieus, maar de tot nu toe behaalde resultaten zijn veelbelovend. Om een mixverpakking voor hun Tiny Tony’s te ontwikkelen vond Tony’s Chocolonely de samenwerking met Nomi Co-Packing.

Marloes Ike was er als Captain Co-Pack nauw bij betrokken.

Misstanden in cacao-industrie

“Tony’s Chocolonely is ontstaan vanuit het Nederlandse televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde”, zo vertelt Marloes vanuit het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam. “Journalist Teun van de Keuken kwam in 2003 achter enorme misstanden in de cacao-industrie. Tienduizenden volwassenen en kinderen blijken te worden gedwongen om cacao te verbouwen zonder ervoor betaald te krijgen. Dit was het begin van Teun’s eenzame strijd tegen moderne slavernij in de cacao-industrie. Twee jaar later bracht hij de eerste Fair Trade chocoladereep van Tony’s Chocolonely op de markt.”

Impact maken

“Ons doel is om impact te maken in de hele cacao-industrie. We willen een einde maken aan moderne slavernij en illegale kinderarbeid. Dat doen we door boeren de prijs voor een leefbaar inkomen te betalen voor 100% traceerbare cacao, met andere woorden dat wij exact weten waar onze cacao vandaan komt en onder welke omstandigheden die geproduceerd wordt. Momenteel groeien we enorm hard, maar we zijn nog steeds relatief klein. Toch hebben we ondertussen ook kantoren in Hamburg, Londen, Salzburg en New York. Onze repen leveren we via distributeurs in 40 landen, en liggen in de Duty Free-shops van zo’n 140 luchthavens. We willen aan andere bedrijven laten zien dat je ook op een eerlijke manier succesvol kunt zijn. Met Tony’s Open Chain nodigen we andere chocolademerken uit om mee te doen met onze missie voor 100% slaafvrije chocolade en we helpen hen om hun supply chains duurzaam te veranderen. Dat ik hier werk geeft mij dan ook enorm veel voldoening.”

Doseren en afvullen in mixverpakking

“Omdat we willen opvallen, willen we vaak iets wat niet standaard is. En omdat we nog relatief klein zijn kunnen we ook snel schakelen en nieuwe ontwikkelingen in korte tijd in de markt zetten. Toen ik in 2018 bij Tony’s aan boord kwam waren mijn collega’s al bezig om, naast onze grote repen, ook Tiny Tony’s in mixverpakkingen uit te brengen. Dat zijn mini Tony’s in verschillende smaken. Hiervoor zochten we samenwerking met een gecertificeerde en professionele co-packer, en kwamen uit bij Nomi Co-Packing. Onze belangrijkste eis was het gelijk doseren en afvullen van de tien verschillende smaken. Nou, daar hadden ze bij NOMI geen moeite mee.”

Tiny Tony’s in papieren blokbodemzak

“Later ontstond het idee om de Tiny Tony’s ook in een blokbodemzak te leveren. Met onze visie over duurzaamheid moest dit natuurlijk een papieren zak zijn. Dat was wel een uitdaging, want papier is veel kwetsbaarder dan een kunststof blokbodemzak. Ook onze opvallende kleuren moesten goed overkomen. Maar door te balanceren binnen de verschillende opties is het wel mooi gelukt. In een projectteam met NOMI en de papierleverancier zijn we tot de perfecte oplossing gekomen. Nu zie je wel vaker dat soort zakken, maar wij waren waarschijnlijk de eersten.”

Professionaliteit en Brabantse gezelligheid

“Afhankelijk van het seizoen vult NOMI voor ons gemiddeld zo’n 260.000 stuks per maand af in mixverpakkingen. Onze kwaliteitsafdeling bevestigt dat de mensen bij NOMI de risico’s goed beheersen en volgens de hoogste standaarden werken. En als er iets niet helemaal perfect loopt gaan ze op zoek naar de oorzaak. Zelf ervaar ik NOMI al vanaf de productontwikkeling als een betrokken co-creator die makkelijk schakelt met andere leveranciers. Dat helpt ons enorm om de snelheid hoog te houden. En ondanks dat het een uiterst professionele organisatie is, heerst er toch ook die echte Brabantse gezelligheid.”

Wilt u ook een assortiment chocolade, zoetwaren of koekjes in een mixverpakking laten doseren en afvullen door een gecertificeerde co-packer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een passende offerte.