Trots op hoge score
onaangekondigde kwaliteitsinspectie

Dat co-packers die voedingsproducten verwerken aan strenge standaarden voldoen is vrij gewoon. Dat NOMI Co-Packing onlangs na een onaangekondigde kwaliteitsinspectie door assurance provider LRQA de hoogste score wist te behalen wordt uitzonderlijk genoemd. Waarom? Quality Manager Wilfried Bogers en Quality Assurance Coordinator Dirk Schotanus leggen het uit.

Voedselveiligheid cruciaal

“Onze productie varieert van manuele verpakkingslijnen met diepvriesproducten tot volledig geautomatiseerde lijnen voor het doseren en samen verpakken van producten in meerdere smaken. Elke dag hebben we twee of drie wissels van bijvoorbeeld smaak, THT of een nieuwe opdracht die steeds weer nieuwe risico’s met zich meebrengen. Voor ons én onze klanten is voedselveiligheid cruciaal, dus besteden we daar als team veel aandacht aan. We zijn daarom erg trots dat in maart van dit jaar onze inspanningen beloond werden met de beoordeling AA+ volgens de BRC-normering en 99,02% volgens de IFS.”

Hoge kwaliteit door samenspel organisatie

“De verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid, maar ook over alle details van de verpakkingen, ligt niet alleen bij ons als kwaliteitsafdeling. Ons hele bedrijf is daar continu mee bezig, van productie en expeditie tot technische dienst, customer support en directie. Het is echt een samenspel. Dat is ook het mooie aan NOMI Co-Packing. We zijn een relatief grote organisatie, maar als team kennen we elkaar goed en helpen we elkaar. Door de vele wissels zijn wij als kwaliteitsafdeling veel in de productie te vinden en weten dus ook precies hoe we de hoogste kwaliteit kunnen behouden, terwijl de processen werkbaar blijven. Door daar goed rekening mee te houden worden wij door de collega’s ook niet als vervelend of lastig gezien.”

Beperken van risico’s

“Met die kennis stellen wij vanuit de normeringen procedures op en bij elk product leggen wij de eisen van de klant in detail vast. Maar het is soms een uitdaging om die twee samen te laten vloeien, zeker bij wijzigingen in één van beide. Daarom spreken wij met de productieleiders en de lijnverantwoordelijken van de twee ploegen elke ochtend en elke middag de te verwachten opdrachten door en waar specifiek op gelet moet worden. Zo beperken we de risico’s op fouten.”

Flexibel meebewegen

“Omdat wij als kwaliteitsafdeling precies weten welke opdrachten er verwacht worden en welke toeleveringen daarvoor nodig zijn, zien wij het dus ook meteen als er iets niet klopt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een specifiek product in een batch een afwijkend gewicht heeft, of dat er van een component te weinig aangeleverd is. Ons team gaat dan direct met de klant in overleg wat we in zo’n geval moeten doen. Zo zijn wij als kwaliteitsafdeling de externe ogen en oren van de klant en beweegt de rest van de organisatie flexibel mee.”

EcoNOMI

“Binnen NOMI Co-Packing zijn we ook erg milieubewust. Daarom hebben we een EcoNOMI-team samengesteld, waarmee we in het hele bedrijf verbeteringen doorvoeren. Zo wekken we onze eigen energie op met een groot aantal zonnepanelen, maar sturen we ook steeds vaker aan op het gebruik van milieuvriendelijke en recyclebare verpakkingsmaterialen. Waar we voorheen veel plastic folies gebruikten passen we voor steeds meer klanten ook folies toe op papierbasis. Die zijn wel moeilijker te verwerken, maar we vinden die stap toch wel erg belangrijk. Ook stimuleren we onze toeleveranciers bewust om te gaan met de hoeveelheid en de recyclebaarheid van hun transportverpakkingen. Zo beperken wij de afvalstroom van plastic folies en voorbedrukte dozen in de keten, terwijl we nog steeds een topkwaliteit verpakking leveren.”

(Interview en foto door Fred Schuch van Conntext)

Wilt u ook de zekerheid van perfect verpakte voedingsmiddelen, zoals zoetwaren, chocolade, bakkerijproducten, droge deegwaren en snackproducten? In primaire of secundaire verpakking, en in de juiste hoeveelheid of samenstelling gedoseerd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een passende offerte.